Results 1 to 5 of 5

Thread: Intermediate shaft installled incorrectly?

  1. #1
    Mitsu booster
    Join Date
    Jun 2019
    Location
    SanDiego
    Posts
    6

    Intermediate shaft installled incorrectly?

    I just had my 1987 Shelby Lancer 2.2 engine rebuilt, and I know when I put the intermediate shaft in it just sort of slipped in, no spacers, nothing on the shaft.

    I now have a very loud knock when I get off the throttle that is clearly from the intermediate shaft moving in and out.

    Also, the timing moves all around which I believe is related.

    I have the three books for 1987, but I don't see any instructions for installing the shaft and/or the oil pump. It all seemed obvious
    when I put it together but now I'm concerned I missed a spacer or a washer?

    The shaft and the oil pump are not new, they were in the engine when I took it apart.

    Any ideas would be appreciated

  2. #2
    turbo addict
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Toronto Canada
    Posts
    1,772

    Re: Intermediate shaft installled incorrectly?

    the seal retainer should be holding it in position



  3. #3
    Rhymes with tortoise. Turbo Mopar Staff cordes's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Tuscola, IL
    Posts
    21,535

    Re: Intermediate shaft installled incorrectly?

    In addition, putting the pulley on backwards will not allow the engine to rotate in my experience.

    Have you checked the shutter under the HEP to make sure it's not loose?

  4. #4
    Mitsu booster
    Join Date
    Jun 2019
    Location
    SanDiego
    Posts
    6

    Re: Intermediate shaft installled incorrectly?

    Thanks everyone for the quick replies, I ended up taking the oil pan off for a second time and actually took the nuts of the connecting rod and
    the actual rod bearing was bad.

    Sadly, what sounded like a rod knock was a rod knock...

    Brand new engine, guess it's time to start that one over.

    Best Regards, CSXVNT12

  5. #5
    Rhymes with tortoise. Turbo Mopar Staff cordes's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Tuscola, IL
    Posts
    21,535

    Re: Intermediate shaft installled incorrectly?

    That's terrible. Did you rebuild it in the garage, or did you take it some place? I hope they make it right if it was a shop.

Similar Threads

  1. A-555 Intermediate Shaft - which to use
    By MoparStephen in forum Transmission
    Replies: 35
    Last Post: 03-23-2018, 05:51 PM
  2. Intermediate Shaft and Bolt Weights (aka oil pump drive shaft or aux shaft)
    By Reeves in forum Engine - Block, Piston, Heads, Intakes
    Replies: 27
    Last Post: 09-09-2011, 11:06 AM
  3. Auxiliary Shaft/Intermediate Shaft Question
    By Reeves in forum Engine - Block, Piston, Heads, Intakes
    Replies: 55
    Last Post: 08-05-2010, 02:07 PM
  4. 523 intermediate shaft into a 555
    By butchsuppe in forum Transmission
    Replies: 6
    Last Post: 04-08-2009, 01:05 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •