Results 1 to 7 of 7

Thread: 95 neon no crank no prime

  1. #1
    Rhymes with tortoise. Turbo Mopar Staff cordes's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Tuscola, IL
    Posts
    20,677

    95 neon no crank no prime

    The title pretty well says it all. I have a 95 neon which I desperately need to get running. It has no crank, but I hear tarter relay also has no fuel pump prime. I donít know what would cause this problem on a neon. Unfortunately the search results are less than stellar, and my home pc has crapped out on me too. This has been a heck of a week.

  2. #2
    Boost, it's what's for dinner... Turbo Mopar Staff Aries_Turbo's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Warsaw, NY
    Posts
    8,646

    Re: 95 neon no crank no prime

    95 was ran with the FCC.... which is close to a SBEC and has a 60way that could have a loose pin or 2.... and it also has an ASD relay somewhere.

    Brian

    Quote Originally Posted by turbovanman
    This one is easy, I have myself to blame, I rush things, don't pay attention to gauges when I should, change to much stuff at once then expect miracles, the list is endless.

  3. #3
    Rhymes with tortoise. Turbo Mopar Staff cordes's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Tuscola, IL
    Posts
    20,677

    Re: 95 neon no crank no prime

    This is a 95 model year car, so I think it is the same connectors as the other emus. It certainly looks like it. Iím thinking there is a meaty section of harness, because of the no crank and no fuel pump prime situation. The blower motor and everything in the car work Starter relay clicks, so Iím thinking ign switch is good. Iíll find out a few more in a bitÖ thanks for the suggestions.

  4. #4
    Garrett booster
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Hanover, PA
    Posts
    141

    Re: 95 neon no crank no prime

    I know I'm a few weeks late, but if you jump the relays does the car crank and does the fuel pump prime?

  5. #5

    Re: 95 neon no crank no prime

    You hear the starter relay click, but the engine does not crank? Or does it crank but not start? Assuming no crank, I would check the wire integrity to the starter. (ie. you should be able to jumper the starter relay and get the engine to crank. If it doesn't crank, check for voltage at the starter (try and check voltage on both sides of the junction.) With the relay jumpered, you should have 12v on both terminals. If 0 volts on the small terminal, bad wire from the starter relay. If 0v on big connection bad wire from the battery. If 12v on both, bad starter, try tapping on it lightly to see if it will crank...

    During ignition on and crank does the check engine light come on? If it doesn't likely the PCM is not waking up. Next step for me would be to check powers and grounds at the PCM. Use a test light with an incandescent bulb to simulate a load...

  6. #6
    Boost, it's what's for dinner... Turbo Mopar Staff Aries_Turbo's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Warsaw, NY
    Posts
    8,646

    Re: 95 neon no crank no prime

    i vaguely remember some neons having issues where the harness wrapped around the cylinder head/valve cover and chafing etc.

    Brian

    Quote Originally Posted by turbovanman
    This one is easy, I have myself to blame, I rush things, don't pay attention to gauges when I should, change to much stuff at once then expect miracles, the list is endless.

  7. #7
    Rhymes with tortoise. Turbo Mopar Staff cordes's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Tuscola, IL
    Posts
    20,677

    Re: 95 neon no crank no prime

    Quote Originally Posted by c2xejk View Post
    You hear the starter relay click, but the engine does not crank? Or does it crank but not start? Assuming no crank, I would check the wire integrity to the starter. (ie. you should be able to jumper the starter relay and get the engine to crank. If it doesn't crank, check for voltage at the starter (try and check voltage on both sides of the junction.) With the relay jumpered, you should have 12v on both terminals. If 0 volts on the small terminal, bad wire from the starter relay. If 0v on big connection bad wire from the battery. If 12v on both, bad starter, try tapping on it lightly to see if it will crank...

    During ignition on and crank does the check engine light come on? If it doesn't likely the PCM is not waking up. Next step for me would be to check powers and grounds at the PCM. Use a test light with an incandescent bulb to simulate a load...
    Quote Originally Posted by Aries_Turbo View Post
    i vaguely remember some neons having issues where the harness wrapped around the cylinder head/valve cover and chafing etc.

    Brian
    thanks guys. It does appear as though the starter was the sole culprit. I appreciate all the help and suggestions. I have had problems with the wiring around the head in the past, and Iím really glad that it wasnít that. This timeÖ

Similar Threads

  1. prime oil pump
    By dme in forum "I need help!"
    Replies: 11
    Last Post: 11-21-2014, 10:46 PM
  2. how to prime the oil pump?
    By TurboII in forum Maintenance & General Tech
    Replies: 23
    Last Post: 10-02-2008, 05:10 PM
  3. Prime the oil system?
    By ssheen in forum "I need help!"
    Replies: 15
    Last Post: 04-21-2008, 10:46 AM
  4. One rocker won't prime??? -TIII
    By 86Shelby in forum 16v Factory Engines
    Replies: 5
    Last Post: 11-11-2007, 12:19 PM
  5. Oil Pump Wont Prime
    By CDNTurboZ in forum "I need help!"
    Replies: 10
    Last Post: 07-08-2007, 06:54 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •